Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.02.2008 19:36 - Историята на Българската държава не почва с Хан Аспарух!!!
Автор: noetic Категория: Политика   
Прочетен: 11313 Коментари: 2 Гласове:
0

Последна промяна: 02.02.2008 19:50


Българите са един от най- древните и интересни народи.
Първите исторически свидетелства за този народ датират от 2137г. Пр. Хр. В един китайски летопис е споменато Българско Царство на север от Китай. Именно заради постоянните атаки на храбрите ни прапрапрапрапрадядовци, работливите китайци започнали да строят Великата китайска стена. Следва Великото преселение на прабългарите. Тук ще предадем накратко обширния маршрут на техните странствания из дълбините на тъмната баба Азия: едната половина, която тръгнала на север, стигнала, след дълги пътешествия, до Северен Афганистан и там образували държава, наречена Балхара от техните съседи, но истинското й име било до болка обичаното-България! А пък тези, които си харесали Южната посока, прекосили Тибет и образували държава в Месопотамия. Дванадесетата Българска Държава била Дунавска България.
Интересен факт е, че откъдето и да минели прабългарите, те оставяли своето име и езика си! И днес можем да видим връх Хан Тенгри, на името на Бог Тангра! Има и още проходи Шипка, например в Хималаите, още реки с името Тунджа!!!

Прабългарите имали невероятна дарба в точните науки. Една от големите битки срещу китайците е спечелена по време на слънчево затъмнение. Китайците се стреснали, тъй като били и тогава малко простички, та не знаели що е това, но прабългарите били изчислили денят на затъмнението и нарочно избрали тази дата за атаката.

image

Освен това те са създатели на един от най–точните календари.
Няколко хилядолетия преди Христа прабългарите съумяват да съставят и една от най-точните системи за измерване на продължителността на Земната година. Тя се основава главно на движението на дванадесет съзвездия, носещи имената на животни, в зависимост от движението на Юпитер (Янкул) около слънцето.
Прабългарската невероятна архитектура е пренесена и в Дунавска България. Пример за това е невероятната за онези времена Кръгла Църква в Преслав и невероятния дворцов комплекс в Плиска. Достатъчен е фактът, че в него е имало бани с топла вода и канализация, докато във Версай на Крал Луи XIV, Кралят Слънце, през XVI век, хората още използват нощни гърнета, които изхвърлят през прозорците във фонтаните.

image

Религията на прабългарите също е интересна.
Тя се оформяла от векове и съчетавала много култове и вярвания в себе си. Древните българи вярвали във върховния бог Тангра(Богът–Небе), чийто върховен жрец бил ханът, посредник между небето и земята. Това означава, че владетелят на прабългарите, тоест ханът, държал светската и духовна власт в свои ръце. Прабългарите смятали, че всеки техен род прозихожда от някакво животно (тотем), което е и негов покровител. Тези животни били свещенни. И тук можем да кажем за тотема на Хан Кубрат, който е бил орел, намерен при археологинчните разкопки и сега намиращ се в еднин от историческите музеи на Украйна!

image

Прабългарите били конен народ.
Те се биели на конете си, а млякото на кобилите използвали за храна. По време на дългите си преселения те пътували на тях и конят бил най- ценното и обичано животно за тях. Прабългарската конница била и е прословута. Древните българи били изключително умели с копието и стреляли невероятно точно с лък. Тяхната стихийна атака им спечелила не една битка, но за сметка на това пехота им била малобройна и това е една от причините войските на славяните, които воювали пеш, да се допълват толкова добре с прабългарската конница.

Малко предистория

Северите и други 7 славянски племена на север от Стара планина до Дунава създали свой племенен съюз и храбро отблъсквали нападенията на Византия и опитите й да възстанови властта си отвъд Балкана. Когато ордата на Аспарух от 150-200 000 души и стадата добитък след тях стигнала Дунава, те смело прекосили реката и нахлули в границите на могъщата Византия. В първия момент вбесеният император Костантин IV предприел голям поход на север към Дунава, за да унищожи това “презряно племе”, но претърпял голямо поражение. Византийските автори се оправдават, че българите не се решили да влезнат в сражение и понеже императорът страдал от подагра и се оттеглил в Месемврия, войските му тръгнали да бягат. Тогава българите излезли от блатата и настанало клане.

Създаване на Българската Държава на Дунава

Така или иначе през тази далечна 680г. византийската войска била разгромена. Прабългарите превзели земите на север от Стара Планина, укрепили се с вал, дълъг около 100 километра (от Черна Вода до Констанца). Този ров бил с широчина 15 метра, височина 4 метра, а на дъното му били забити колове. Това щяло да спре хазарските племена. Този вал е и доказателство, че Прабългарите смятали да останат за дълго, може би за вечни времена (да се надяваме), на тази земя. По-късно установили отношенията си със славяните, за които ще уточним малко по- нататък. След като се укрепили, Аспарух повел ордата си на Юг от Балкана, където продължил да опустошава “благословената византийска земя”. Византийците се стреснали и решили да сключат с нас мирен договор, който и до днес се смята за официално признание на българската държава, тоест за началото й! Допълнителна причина за гордост е, че надутият византийски император се съгласил да ни плаща годишен данък. НО! Чувствам се длъжен да спомена следният факт: в една интересна книжка, пък и не само там, срещнах следното нещо – на един църковен събор един висш византийски презвитер (църковен сан) казва: “Ако бях изслушан, нямаше да претърпим това, което претърпяхме във войната с България! “ Тоест той не говорел за война с някакво нахално племе, не говорел за една загубена битка с някакви въшливци, ами за война с държава, с България! Следователно тази нова държава на Прабългарите, била същата Стара Велика България, която съществувала от 165 година, само че границите й били изместени по на Юг.

За устройството на държавата

Когато Аспарух победил византийците и се укрепил в Добруджа, осъзнал, че със своите 10 000 конника не може да удържи трайна победа срещу могъщите ромеи и желязната им армия. А на тази опустошена от войните земя живеели само славяните, които преди много години били нахлули заедно с Прабългарите и за разлика от тях, останали там. Аспарух разбрал, че е глупаво да започне война и с тях и вместо това пратил пратеници във всички посоки – да разгласят, че могъщия хан на българите иска да разговаря с техните князе и вождове. Славяните се съгласили на предложения им съюз и двата народа си разпределили отговорностите по пазенето на границите. Северите се преместили на изток към източните старопланински проходи и морската граница, останалите седем славянски племена се пръснали по цялото протежение на Балкана, за да устроят засади и да пазят проходите. Прабългарите пък пазели границите откъм аварите и хазарите, където имало и защитни валове – на Изток и Запад. Срещу византийците действали заедно. Границите се пазели свирепо – пазач, допуснал бягство, се наказвал със смърт. Владетелят на държавата бил прабългарския вожд – Хан Аспарух. А за столица била определена Плиска. Наистина невероятно било устройството на този град, при строежа на който Прабългаритепроявили всичките си архитектурни дарби. Градът бил устроен във формата на концентричен правоъгълник, в центъра на който, в свещенната точка на пресичане, бил храмът на Тангра. Могъщи били укрепленията на столицата и голяма площта й (25 000 декара).


image
Руините на Плиска

Така Прабългарите и Славяните образували един благословен за нас съюз, който помогнал на двата народа да се укрепят на тази свещенна земя, където по-късно се слели и дали живот на българския народ, който и до днес живее тук.





Тагове:   Хан,   държава,   Аспарух,


Гласувай:
0



1. анонимен - han as paruh e bil mnogo velik
14.03.2008 19:21
han as paruh e bil mnogo velik
цитирай
2. анонимен - 6to nqma kartinki aa ako na nqkoi my ...
30.11.2008 11:44
6to nqma kartinki aa ako na nqkoi my trqa primerno na men..???
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: noetic
Категория: Политика
Прочетен: 85589
Постинги: 5
Коментари: 20
Гласове: 33
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031